Detail dokumentu 62 Af 57/2014- 73

ZÁKLADNÍ ÚDAJE
Soud (senát) : Krajský soud v Brně
Soudce zpravodaj : KOPEČKOVÁ Kateřina
Označení věci v celku : 62 Af 57/2014-73
Označení věci v celku : Ejk 161/2016
Sb NSS publikováno : Ne
ECLI : ECLI:CZ:KSBR:2016:62.Af.57.2014.73
Právní věta : ano
senát rejstřík poř.č. rok č.listu
Ejk 161 2016
62 Af 57 2014 73
ČASOVÉ ÚDAJE
Datum vydání rozhodnutí : 20.04.2016
Datum právní moci : 20.04.2016
Datum zpřístupnění : 27.08.2026 06:30:18
PODROBNOSTI O DOKUMENTU A ŘÍZENÍ
Druh dokumentu : Rozsudek
PRÁVNÍ PŘEDPISY
Oblast úpravy : Daně - daň z příjmů
Aplikováno právo EU : Ne
čl. § odst. písm. předpis číslo rok
38d 1 zákona 586 1992
3 1 zákona 563 1991
2 3 zákona 586 1992
17 4 zákona 586 1992
HLEDÁNÍ V TEXTU
Hledat číslo paragrafu : 38d 38d 38d 17 22 72 65 65 68 70 75 75 38d 38d 38d 23 38d 19 38d 38d 38d 38e 3 2 2 2 2 38d 657 22 2 17 2 17 2 17 36 2 17 22 22 38d 36 22 2 17 3 4 38d 38d 38d 38d 23 7 19 19 32 19 32 38d 78 78 78 60 60 103
ZOBRAZOVÁNÍ
Číslo jednací : 62 Af 57/2014- 73
Spisová značka : Ejk 161/2016
Podána kasační stížnost? : Podána
Právní věta (text) : Srážku daně ve smyslu § 38d odst. 1 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, je povinen provést plátce daně u úroků a jiných výnosů z poskytnutých půjček a z poskytnutých úvěrů, plynoucích poplatníkům uvedeným v § 2 odst. 3 a § 17 odst. 4 citovaného zákona, nejpozději v den, kdy o závazku účtuje v souladu se zvláštním právním předpisem. Daňové právo tu tedy váže okamžik citované povinnosti výslovně na (správné) zaúčtování úroků (zde úroků z půjčky poskytnuté daňovým nerezidentem) jako závazku ve smyslu účetních předpisů. Je tomu tak proto, že správně vedené účetnictví poctivě zachycuje finanční situaci účetní jednotky. Podmínkou vydání platebního výměru na daň z příjmů právnických osob vybíranou srážkou proto musí být zjištění, že plátce daně o úrocích ze smlouvy o půjčce účtoval nesprávně, v rozporu s konkrétními ustanoveními právních předpisů v oblasti účetnictví, tedy zejména v rozporu s principem věcné a časové souvislosti.
Právní věta : Ano
Datum : 20.04.2016
Citace : rozsudek Krajského soudu v Brně ze dne 20. 4. 2016, čj. 62 Af 57/2014-73